Preskočiť na hlavný obsah

Voľný Pád (1993)

See the source image
Voľný Pád

Drama/Krimi/Psychologický/Thriller
USA/Francúzsko/Veľká Británia, 1993, 113 min.

Réžia: Joel Schumacher
Scenár: Ebbe Roe Smith
Kamera: Andrzej Bartkowiak, Yves Dahan
Hudba: James Newton Howard
Hrajú: Michael Douglas, Robert Duvall, Barbara Hershey, Tuesday Weld a ďalší.

Film o chlapíkovi, ktorému prasknú nervy

See the source imageKeď je človek chorý, tak má zrazu dostatok času písať nielen svoj blog, ale taktiež aj doháňať resty v oblasti filmov (a že ich bolo). Konečne som si pozrel filmy ako Dom od Stevea Minera, úžasne-zábavný Texaský Masaker Motorovou Pílou 2 Tobe Hoopera či taktiež Beavisa a Buttheada. V rámci tohto doháňania sa mi naskytla príležitosť, ktorú som nemohol odmietnuť - RTVS sa rozhodla odvysielať (za čo im veľmi ďakujem) Voľný Pád, ktorý bol dokonca v slovenskom znení! Nechcem momentálne spadnúť do vojnových vôd - originálne znenie vs dabing či taktiež slovenský vs český dabing, preto sa mu budem venovať len veľmi okrajovo.

RTVS odvysielala tento film s dabingom, ktorý vytvorila televízia Luna (tú si možno niektorí z Vás pamätajú). TV Luna pôsobila na našom trhu necelé 2 roky, pričom ukončila svoje vysielanie v novembri 2001. V tomto znení prepožičal hlas Michaelovi Douglasovi skvelý Milan Rúfus, Robertovi Duvallovi zasa Dušan Tarageľ, ale taktiež ste tam mohli začuť Dianu Mórovú či taktiež Juraja Predmerského (ak by niekoho zaujímalo celé obsadenie, na konci článku nechám odkaz na dabingfórum). 

To je Michael Douglas! Bežte kade ľahšie!

See the source image
Predstavte si, že sedíte celý upotený v zápche na diaľnici. Naštartované autá sa nehnú. Všade samé teplo, nervozita, pach potu. Čo by ste v tejto chvíli asi spravili? Možno by ste nadávali, možno rozmýšľali, či by nebolo lepšie nabudúce ísť na pešo, možno niečo iné. Wiliam Foster (Michael Douglas) však povedal, že už má toho dosť, vystúpil z auta a vydal sa na svoje "dobrodružstvo", z ktorého, ako zistíte, už nie je cesty späť. Práve takto sa začína film Joela Schumachera, ktorý sa ikonicky nazýva Voľný Pád. 

Práve tento názov je príznačný pre celý príbeh. Názov dokonale reflektuje to, ako sa z človeka, ktorý mal všetko, stane troska, ktorá sa vydala na svoju poslednú cestu. Wiliam Foster sa chystá ukázať celej spoločnosti, aká je skazená - preto je najlepšou radou to, aby ste ho nenaštvali. Toto však nie je jediný hlavný motív filmu. Hlavným motívom - dostať sa do posledného cieľa, sú dcérine narodeniny. Čím je však Foster bližšie domova, tým je zreteľnejšie, že sa táto cesta nemôže skončiť šťastne. 

Keď po stopách Michaela Douglasa sa vydá skvelý Robert Duvall

See the source imageWiliam Foster však nie je jedinou hlavnou postavou. Film sleduje dve dejové línie - cestu Wiliama Fostera domov a taktiež aj posledný deň policajného detektíva Prendergasta (Robert Duvall), ktorý sa viac-menej náhodou dostane k svojmu poslednému prípadu. Musím poznamenať, že nielen Michael Douglas, ale taktiež aj Robert Duvall v tomto filme zvládli svoje role vynikajúco. Obom im ich rolu nielenže dokážete uveriť, ale dokonca aj budete s nimi aj sympatizovať - avšak budete mať na to rozličné dôvody. Tento film nie je čierno-biely, nie je o hľadaní "zlého" Wiliama Fostera. Práve naopak. Film poukazuje, ako zdanlivo záporná postava, má problémy, ktoré môžu mať všetci. 
Celkovo je tento film ako celok zábavný a to nielen z dôvodu existencie dvoch dejových línií, ktoré sa na konci spoja, ale taktiež aj z celkového "výletu" Wilama Fostera, počas ktorého stretáva veľké množstvo odlišných ľudí, ktorí ho nielen naštvú či znechutia, ale taktiež dokážu aj motivovať a ukázať mu pravú tvár spoločnosti. 

Tento film musím ohodnotiť ako nielen najlepšie dielo Joela Schumarea (druhé je jednoznačne film Stratení Chlapci) ale taktiež aj jeden z najzaujímavejších filmov prvej polovice 90. rokov. 

Výsledné hodnotenie - 8/10
👱👱👱👱👱👱👱👱

+ sľúbený link na slovenské slovenské dabingfórum, ak máte záujem zistiť viac o dabingu. 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Warlock (1989)

Warlock Akčný/Horor USA, 1989, 103 min. Réžia: Steve Miner Scenár: David Twohy Kamera: David Eggby Hudba: Jerry Goldsmith Hrajú: Julian Sands, Lori Singer, Richard E. Grant, Mary Woronov a ďalší Jedna, dvě Warlock si jde pro tebe ... alebo tak nejak.  Pamätám si, keď som o tomto filme počul prvýkrát. Mal som asi 10 rokov a prostredníctvom telemagazínu som sa dozvedel, že neskoro večer budú dávať v telke horor s pôsobivým názvom - Warlock. Samozrejme, ako malý chlapec som sa celý deň nemohol dočkať, kedy si tento film pozriem. Čakal som, čakal, až som nakoniec pár minút pred začatím filmu zaspal. Prešlo 13 dlhých (v poslednom období mám skôr pocit, že krátkych) rokov a ja som si konečne pozrel Warlocka a môžem povedať, že som nebol sklamaný.  Film sleduje príbeh troch hlavných postav - temného čarodejníka Warlocka, ktorý bol v Bostone odsúdený na smrť. Samozrejme, ako správnemu čarodejníkovi, aj jemu pomôže Satan, ktorý ho prenesie do Los Angeles 80. rokov, aby zí

Založenie blogu

Zdravím všetkých návštevníkov tejto stránky! (Áno, aj teba!!) Moje meno je Gabriel, mám 23 rokov, som študent, ktorý svoj voľný čas veľmi rád trávi sledovaním filmov. Áno, viem, že toto je otrepaná fráza, ale ja sledujem staré filmy, takže body pre mňa. V najbližších dňoch sem začnú pribúdať "recenzie" na - v našich končinách známe, ale taktiež aj neznáme filmy, budeme sa zaoberať nielen Komandom (Commando), Vládcom Temnôt (Prince of Darkness), ale taktiež filmami ako je napríklad Warlock či Gašparko Zabijak (Funnyman - óóó áno, Funnyman), zaujímavosťami z prostredia týchto filmov a mnohým ďalším.  Zostáva mi už len napísať, že sa "vidíme" čoskoro! 💀